Ken je dat lekkere gevoel dat je krijgt als je nieuwe plannen maakt? Alles ligt weer open, de uitdagingen waarmee je momenteel worstelt bestaan even niet en je ziet alleen maar kansen. Heerlijk! Ook veel teams ervaren deze positieve vibe bij het vaststellen van de jaarlijkse plannen.
PLANNEN MAKEN
Ons brein is heel goed in het maken van nieuwe plannen. We stellen onszelf daarbij vaak letterlijk voor in de gewenste situatie. Ons brein is dan eigenlijk een soort Hollywood-regisseur die onze verlangens aanvult met mooie, veelal geromantiseerde en overdreven beelden. Ons emotionele brein ziet het verschil tussen fantasie en werkelijkheid niet en beloont ons lijf op dat moment met gelukshormonen waardoor we ons ook direct beter gaan voelen. (NB: dit werkt zo bij onze verlangens en toekomstdromen, maar de keerzijde is dat het ook zo werkt bij onze zorgen en angsten… ook daarbij maakt ons brein een film met overdreven beelden waardoor een drama- of  horrorfilm ontstaat met alle stress en angstgevoelens die daarbij horen). Kortom plannenmakerij is een rationeel én emotioneel plezierig proces dat ons helpt om richting te bepalen in ons werk, onze sport of ons privéleven.
ROUTINE
Oké, je hebt dus een plan. Je weet welk toekomstbeeld je wilt realiseren. Je hoeft het alleen nog maar te doen. Tja, je voelt het natuurlijk al aankomen… veel mensen en teams slagen er niet in om hun toekomstplannen te realiseren. Ook hiervan kunnen we de oorzaak vinden in ons brein. Onze hersenen zijn namelijk gericht op efficiency. Het grootste deel van ons dagelijkse gedrag voeren we vrijwel onbewust en routinematig uit. Dat is lekker, want het scheelt ons brein denkkracht en dus energie. Ons brein vindt het heerlijk om standaardscriptjes, ‘als dit, dan dat’, af te draaien. Sommige experts gaan er vanuit dat ons dagelijkse gedrag (en gedachten) voor 95% bestaat uit routine. In het dagelijkse werk geeft ons brein uit efficiencyoverwegingen voorrang aan de ‘als dit, dan dat’-automatiseringsscriptjes en vergeten we vaak onze mooie plannen en bedenkt ons brein achteraf, voor onszelf heel legitiem klinkende, excuses waardoor het onmogelijk leek om aan de slag te zijn met de voorgenomen gedragsverandering. Zodoende schiet het werken aan verandering er vaak bij in en zeggen we snel… ‘niet erg, morgen is er weer een nieuwe kans’.
DAT SCHIET NIET OP
Samenvattend is ons brein dus goed in het maken van mooie plannen,… en is datzelfde brein er ook goed in om in het hier en nu onze verander-/toekomstplannen te dwarsbomen. Dat schiet dus niet op!
MAAK HET KLEIN
Gelukkig is er ook goed nieuws. Succesvol werken aan verandering is mogelijk mits je het op de juiste manier aanpakt. Hierbij is het de kunst om niet de hele dag op de automatische piloot te vliegen en iedere dag bewust te experimenteren met kleine acties. Maak het vooral niet te groot, zorg dat je er plezier hebt in het doen en dat je geen enkel excuus hebt om het niet te doen. Door iedere dag bezig te zijn met je nieuwe taak leer je je brein een nieuw ‘als dit, dan dat’-scriptje aan dat je op een gegeven moment, zonder na te denken, dichterbij je doel brengt.
VOOR TEAMS
Voor teams is het veranderen vaak lastiger om dat daarbij ook de teamdynamiek een belangrijke rol speelt. Aangezien buitenstaanders vaak sneller en scherper opmerken wat er binnen een team speelt kan het inschakelen van een ervaren teamcoach een flinke versnelling in jullie veranderproces aanbrengen.
Daag jezelf vandaag nog uit om aan de slag te gaan en zorg ervoor dat je aan het einde van de week trots kunt zijn op de stappen die je zelf hebt gezet. Succes!

Benieuwd wat we voor jouw team kunnen doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.