Klantcase

Focus op commercie

Hoe krijg je commercieel succes na een stevige reorganisatie?

Na een reorganisatie bij DAS Rechtsbijstand had de nieuwe salesdirecteur de behoefte aan een traject om versneld energie in de samenwerking te krijgen en het nieuwe bedieningsconcept naar de klanten succesvol uit te rollen. Ze wilde het team een permanente boost geven in teamspirit en teamprestaties. De medewerkers van de nieuwe salesafdeling hadden echter nog last van de naschokken van de reorganisatie en waren afwachtend.

 ONZE AANPAK

  • Uit de salesafdeling van 40 mensen uit 3 teams creëerden we een challenge-team van 8 mensen, dat samen met de leidinggevenden de rest aanmoedigde en aanvoerde om actief mee te doen de komende 6 maanden.
  • Uit een gezamenlijke kick-off met de hele afdeling en een aantal events met verschillende insteken werd de teamchallenge Ambassadeurs maken van onze favoriete distributiepartners’ geboren. Het challenge-team maakte ambitieuze plannen, concrete resultaatafspraken en actiepunten voor de hele afdeling om elkaars kwaliteiten beter te benutten, klantgericht samen te werken en de klant te verrassen, weergegeven op een visual die centraal stond bij de wekelijkse stand-ups.
  • De maanden erop gingen de hele afdeling en hun leiding aan de slag met de realisatie van deze plannen en afspraken uit de teamchallenge.
  • Teamspirit verbeteren: speeddaten met collega’s, fotomuur met de superpowers van de medewerkers, samen op klantbezoek, kampvuurverhalen vertellen e.d..
  • Teamprestaties verbeteren: knellende regels schrappen, beslissingsbevoegdheden van accountmanagers verruimen, ontwikkeling en uitvoering 100 verrassingsacties naar klanten, successen vieren e.d..
  • Om het leiderschap goed in te vullen leerden ze vanuit een heldere richting met duidelijke kaders te werken, los te laten en fouten toe te staan, te enthousiasmeren en te experimenteren, te waarderen en focus te houden op het hogere doel.
  • De strategiegerichte teamontwikkelings-methode is binnen de teamchallenge toegepast om te komen tot nieuwe gedragsroutines.
  • In een gezamenlijke slotsessie met de hele afdeling vierden we de successen met champagne, deelden we leerervaringen en maakten we afspraken over de borging en vervolgstappen.

HET RESULTAAT

“We zijn met 3 afdelingen een echt team geworden met de juiste aandacht voor de juiste klant. Dat geeft veel werkplezier én commercieel succes”. Esther Jelsma, directeur Sales

Hoewel het salesteam nog geen TopTeam is, zijn er al grote veranderingen zichtbaar.

Het team: ‘We weten elkaar beter te vinden, hebben begrip voor elkaars uitdagingen en zijn opener en eerlijker. We ervaren meer plezier en merken dat meer ondernemerschap en initiatief werkt en gewaardeerd wordt. Met kleine stapjes kun je veel bereiken.’
Andere teams‘De positieve energie spat ervan af! Wij zijn nieuwsgierig en enthousiast over de nieuwe samenwerking en mooie resultaten in klanttevredenheid en groei in €-resultaat. Dat willen wij ook!’
Klanten: ‘Wij ervaren één gezicht naar buiten, meer aandacht, verrassende acties en power om samen business te doen. Nieuw elan, blij van!’   

Het team wil zichzelf blijven ontwikkelen en zet in op een next level-programma om gewenst gedrag door te ontwikkelen.