Er zijn veel definities voor het woord ‘Leiderschap’ en ‘leiders’. Peter Drucker zegt het echter heel eenvoudig: ‘a leader is someone who has followers’. De definitie voor leiderschapsontwikkeling kan dus ook heel eenvoudig zijn: ‘het ontwikkelen van denkwijzen en vaardigheden die je meer volgers opleveren.’Meer volgers? Hebben we het nu over populaire YouTube-vloggers of over leiders? Uiteraard hebben we het hier over leiders in de zakelijke context.In dat kader zijn leiders mensen die anderen inspireren om eenzelfde richting op te gaan. Ze geven met inspirerende verhalen invulling en emotie aan de purpose van een organisatie. Datgene waar het voor de mensen in de organisatie en hun klanten écht om gaat.

Daarnaast zorgen leiders voor een ondersteunende cultuur, door de purpose en de bijpassende ‘how’ te integreren in alle keuzes die zij maken.Leiderschapsontwikkeling betekent dus vooral dat je jezelf bekwaamt in het krijgen van volgers. Start daarbij met het ontwikkelen van je storytelling-vaardigheden en deel de purpose en de how van je bedrijf in alles wat je doet. Vat dit niet te licht op… het is de kern van leiderschap! Verzamel zo een team met gelijkgestemden (qua purpose en how) om je heen. Richt je daarna op het ontwikkelen van overeenstemming in wat je zegt en doet. Walk the talk! Dit valt echt niet altijd mee en vraagt naast een flinke dosis zelfreflectie tevens continu bewustzijn van de signalen die je naar je omgeving uitzendt.Tot slot… mensen volgen mensen. In dat kader: werk aan je vermogen om jezelf te laten zien aan je omgeving. Niet als ‘de grote onfeilbare leider’ maar als bevlogen en emotioneel betrokken mens.

Wil je meer lezen over leiderschap- en teamontwikkeling? Lees dan verder op onze home-page en download het e-book: ‘Realiseer bevlogen groeiversnelling in 100-dagen.’