Blog-IMPACT on the Job-Je ziet het pas als je het door hebt

Een beroemde uitspraak van Johan Cruijff, één van mijn helden is: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Eind vorig jaar kwam ik hier voor mezelf achter toen één van de Challengers vroeg: ‘Ronald wat heb jij nu geleerd van onze 100-Dagen Challenge?’ Ik dacht ‘Oei,… lastige vraag.’ En met een glimlach zei ik ‘Ik ben toch ingehuurd om hier de lastige vragen te stellen?’ ‘Ja, dat klopt maar we zijn toch benieuwd.’ Ik zei: ‘Wat ik de afgelopen periode heb geleerd is hoe ongelofelijk fijn het is om datgene te doen, wie je écht bent’. In ons bedrijf IMPACT on the Job kan ik iedere dag bezig zijn met datgene wat ik het allermooist vind om te doen; Mensen, teams en bedrijven versneld laten groeien en ze weer focus, trots en bevlogenheid laten ervaren. Een blijvende bijdrage leveren, door te werken vanuit de aanwezige kwaliteiten en vooral de trots en groei bij teams ervaren doordat ze zelf in actie komen… dat is waar het mij écht om gaat.
Tja,… dat is de situatie nu, maar vier jaar geleden zat ik echter in een heel andere situatie… met een burn-out uitgevallen. Shit! Graag deel ik mijn belangrijkste inzichten uit die periode met jullie.
Inzicht 1: Relativeringsvermogen
Vanuit mijn opvoeding had ik prachtige overtuigingen meegekregen als: niet opgeven, doorgaan en hard werken. Dus toen ik met burn-out op de bank lag dacht ik bij mezelf: Ik ben een watje en een loser. Tot mijn beste vriend me al snel opbelde en zei: ‘Ronald, ik heb net in de Harvard Business Review gelezen dat Amerikaanse bedrijven het liefst mensen aannemen die failliet zijn gegaan óf die hersteld zijn van een burn-out. Dit zijn namelijk over het algemeen mensen die betrokken, gedreven, loyaal en resultaatgericht zijn. En door wat ze meegemaakt hebben, een zeker relativeringsvermogen hebben ontwikkeld dat heel waardevol is’. Op dat moment dacht ik: ‘Ja ,dat zal wel, maar hoe word ík überhaupt ooit weer beter?’
Toch, had hij een zaadje geplant, waarvan ik nu, vier jaar later, ontdek dat klanten me inderdaad niet alleen waarderen voor mijn enthousiasme en drive, maar juist ook om mijn relativeringsvermogen en focus op ‘waar het écht om gaat’. Gaaf om te ervaren! Ik ben dankbaar dat ik met toffe bedrijven en toffe mensen mag samenwerken die ons niet alleen waarderen om wat we voor hen en hun klanten betekenen… maar vooral ook om wie we zijn.
Inzicht 2: Je kwetsbaar opstellen is juist heel krachtig
Vanuit mijn opvoeding had ik ook (onbewust) meegekregen: Dat het belangrijk is om sterk te zijn en niet te laten zien of uitspreken wat je écht voelt en ervaart. En dus stond ik voor de vraag ‘Hoe ga ik aan anderen vertellen dat ik ziek ben?’ Samen met mijn vrouw Ellen sprak ik af: ‘Ik ga niet met een bord boven mijn hoofd lopen: ‘ik heb burn-out’, maar als mensen me vragen wat er aan de hand is vertel ik wel het eerlijke verhaal.’ Hoe dit uitpakte? Nou, 90% van de mensen aan wie ik mijn verhaal vertelde, zeiden: ‘Ronald, wat vervelend. Hoe kan ik je helpen?’ Of: ‘Heb ik ook last van gehad!’ Of: ‘Wat voelde je voordat je met burn-out uitviel want misschien heb ik er ook wel last van?’ Wow, wat een inzicht leverde me dat op zeg: Ik sta niet alleen en het échte verhaal delen is pure kracht!
Inzicht 3: Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik, wat durf ik en doe het!
Tijdens een burn-out heb je wat meer tijd om te lezen en ik merkte dat ik me aangetrokken voelde tot boeken over zelfontwikkeling, zelfontplooiing, (succes)verhalen van ondernemers, inspirators (zoals één van mijn helden: Johan Cruijff) en wereldleiders. Aan de hand van deze boeken en verhalen ontdekte ik stap voor stap waar het mij écht om gaat (mijn purpose) wie ik écht ben, wat ik écht wilde (focus), wat ik écht kan (en ook wat ik minder goed kan).
Voor mij kwam langzamerhand een weggestopte droom steeds meer aan de oppervlakte: een bedrijf opstarten en uitbouwen. Toch dacht ik ook; ‘Mooie droom hoor,… maar ik heb wel een gezin met drie kinderen, een mooi huis en ga graag met mijn gezin en vrienden op vakantie. Is het wel verstandig? Ik heb toch een goede baan? Durf ik de stap wel te zetten?’ Langzamerhand werd mijn droom echter (emotie) sterker dan de mogelijke (rationele) redenen om het niet te doen en toen Ellen zei: ‘Ronald ga ervoor!’, heb ik de stap naar het ondernemerschap definitief gezet.
Nu, vier jaar later, heb ik samen met mijn compagnon Paul een prachtig bedrijf neergezet! Het loopt goed, we mogen dagelijks verder bouwen, hebben gave business partners waarmee we met veel plezier samenwerken en hebben fantastische klanten die graag onze ambassadeurs in de markt zijn. Privé kan ik nog steeds mijn hypotheek betalen en op vakantie gaan. Het gaat goed met mijn gezin, ik ben trots op mijn kinderen, ben lekker aan het sporten, zit goed in mijn vel en het belangrijkste is… ik geniet, iedere dag opnieuw.
Mijn tip (aan andere ondernemers):
Stap regelmatig even uit de waan van de dag, stap in de figuurlijke helikopter om van afstand te zien waar je mee bezig bent. Stel jezelf dan deze twee vragen: ‘Waar gaat het mij, mijn bedrijf en mijn klant ook alweer écht om? En… met hoeveel focus en bevlogenheid ben ik daar dagelijks eigenlijk écht mee bezig?’ Het beantwoorden van deze vragen geeft je richting, energie en dragen bij aan je dagelijkse bevlogenheid. Als je je inzichten koppelt aan actie, dan wordt dat door anderen gemerkt (bevlogenheid werkt immers besmettelijk!) en komt het succes vanzelf!
Ik heb ‘het’ (waar het mij écht om gaat) nu beter door dan ooit en zie dat in iedere dag terug!
Cruijff zei ooit: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ en zo is ook mijn cirkel rond. Mijn mid-life-celebration heb ik achter de rug. Een lastige en leerzame tijd. Ik durf wel te stellen dat ik het voor mezelf nu echt doorheb. Ik heb het vuur weer terug en ik merk dat ik iedere dag met bevlogenheid en plezier datgene mag doen waar het voor mij écht om draait en daar ben ik ongelofelijk blij mee. Ik doe wie ik ben! Dit gevoel van gun ik iedereen!

Benieuwd wat we voor jouw team kunnen doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.