Blog-IMPACT on the Job-First followers

“Het moet anders!” Iedere bedrijf die te kampen heeft met teruglopende omzetten, tegenvallende winsten, ongemotiveerde werknemers of achterblijvende groei is het erover eens: er moet wat veranderen. En wel nu direct! Maar om de boel daadwerkelijk in beweging te zetten en een structurele verandering te realiseren, is er meer nodig dan een vuist op tafel. Dit vraagt om verandermanagement nieuwe stijl!
Onlangs was ik op een bruiloft. Een feestelijke locatie, inclusief dansvloer en livemuziek. Nadat de band ging spelen en het bruidspaar de dans in stijl geopend had, viel het stil. Iedereen die zojuist nog met enige tegenzin was meegesleept, haastte zich nu terug naar zijn of haar stoel. Nummer na nummer doet de band zijn uiterste best om leven in de brouwerij te krijgen. Helaas zonder succes. Mijn buurman, tevens ceremoniemeester, ziet het gebeuren. Hij loopt naar de band, fluistert de zanger wat in zijn oor en neemt weer plaats naast me. Wanneer twee minuten later de eerste noten van de ‘Macarena’ klinken, springt hij op. Hij transformeert zijn stropdas tot haarband, stroopt de mouwen van zijn overhemd op en begint midden op de dansvloer het welbekende dansje te performen. Dit tot grote hilariteit van de andere gasten. Toch is hij al heel snel niet meer de enige op de dansvloer. Het feest is begonnen.
Hoewel mijn buurman weliswaar zorgde voor de eerste prikkel, werd het feest pas echt gered door zijn volgers: de gasten die uit medeleven, sociale betrokkenheid, ontzag, respect of waardering het individu (de buurman) in een groep (feestende mensen) veranderden. En daarmee het ongemak wisten te vertalen naar een spetterend feest.

De first followers

De first followers zijn onmisbaar in verandermanagement! Zij bepalen of de betrokken buurman de redder of de idioot van de avond is. En of de gewenste veranderingen binnen je organisatie daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. Ze zijn niet per definitie als first follower geboren; afhankelijk van de situatie is het een rol die zij aan kunnen nemen. Omdat ze graag invloed uitoefenen. De initiatiefnemer bewonderen. En/of dezelfde verandering nastreven.

Verandermanagement nieuwe stijl

Wil je als bedrijf iets veranderen? Ieder vraagstuk kent zijn eigen Macarena, buurman en first followers. Door een ondersteunende omgeving te creëren, nieuwsgierigheid te prikkelen, experimenten aan te moedigen, de mindset open te stellen voor nieuwe ideeën en lef te stimuleren, daag je je mensen uit en zet je een beweging in gang. Zorg daarbij voor zichtbaarheid, succes en plezier en je stimuleert je mensen om soms leider, soms volger te zijn. Misschien niet zo eenvoudig als het Macarena-dansje van de buurman, maar wel minstens zo leuk en zeker zo effectief.

Benieuwd wat we voor jouw team kunnen doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.