Blog-IMPACT on the Job-Oplossingsgericht handelen

Wanneer iemand pijn heeft en u vraagt “hoe het is gekomen?”, reageert de ander vaak met een “als ik dat zou weten, dan zou ik ook weten hoe ik er vanaf kom”.
We noemen deze benadering ook wel probleemgericht handelen. Een aanpak die inderdaad tot oplossingen kan leiden. Zeker als het gaat om technische of medische issues. Gebeten door een slang? Dan is het van levensbelang om de exacte oorzaak en daarmee het tegengif te kennen. Blijft de nieuw geopende achtbaan ‘hangen’? Eerst op zoek naar de oorzaak en dan als de wiedeweerga aan de slag met de oplossing.
In bovengenoemde voorbeelden is er sprake van een rechtlijnig verband tussen probleem en oplossing. Dat er dan een specialist (de arts, de engineer) nodig is om het probleem op te lossen, staat niet ter discussie. Negen van de tien keer is er voor complexe organisatieproblemen echter géén duidelijke oorzaak te ontdekken. Een traditionele probleemgerichte aanpak blijkt dan ook niet de oplossing.
Hoe weet u dat een probleemgerichte aanpak niet werkt?
 1. Hoe langer u (onder)zoekt, hoe meer oorzaken u lijkt te vinden
 2. Uw onderzoek zorgt voor stress, irritatie en schuldgevoel bij de betrokkenen
 3. U verzandt in het aantal oorzaken, de gevolgen voor de betrokkenen en u verliest uw doelgerichtheid
Is dit het geval, dan is oplossingsgericht handelen de way-to-go! Hierbij is het uitgangspunt niet langer het verleden, maar de door u gewenste toekomst.
Kenmerken van een oplossingsgerichte aanpak:
 1. Focus op de gewenste toekomst
 2. Analyse van de huidige situatie is van ondergeschikt belang
 3. Het management geeft vertrouwen en neemt afstand
 4. De betrokkenen zijn zelf de experts
 5. Positieve benadering: wat draagt nu al bij aan de oplossing
 6. Experimenteren met mogelijke oplossingen in de praktijk
 7. Succesvolle oplossingen worden bottom-up ingevoerd
 8. Oplossingen zijn behapbaar, snel in te zetten en direct effectief
Op het eerste gezicht minder concreet, maar vaak echter des te constructiever. Toch blijkt het makkelijker gezegd dan gedaan. Want naast vele voordelen, kent de oplossingsgerichte aanpak ook een valkuil: de gewenste toekomst kan overweldigen. Nieuw, onverwacht en niet te overzien, is de intuïtieve reactie dan. Paniek en stress het gevolg. Als een vrije val in een spannende achtbaan. Alleen bent u dit keer niet geïnteresseerd in de rit, maar in de finish. U weet immers waar u heen wilt en wat het zal opleveren. Soms is er alleen even een specialist met beproefde aanpak nodig om uw team daaraan te herinneren en de boel in het juiste spoor te houden.

Benieuwd wat we voor jouw team kunnen doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.