Blog-IMPACT on the Job-Verandermanagement

Na tientallen smeekbedes is het dan zover. Je krijgt van je ouders de lang gekoesterde hond, cavia of kat. Maar alléén als jij het hok verschoont, de kattenbak leegt of uit wandelen gaat. Eigen verantwoordelijkheid.
Al van jongs af aan worden we ermee geconfronteerd. Accountability. Helaas niet altijd in positieve zin. Buitenspelen als je huiswerk af is. Een toetje als je bord leeg is. Het lijkt bijna een straf. En dit terwijl we met accountability zo veel meer kunnen bereiken. Zowel persoonlijk als op zakelijk gebied.
Accountability binnen organisaties creëert een werkomgeving waarbinnen teams, managers en medewerkers doen wat nodig is om een gezamenlijk doel te bereiken. Logisch. Maar niet vanzelfsprekend. Zeker niet wanneer de motivatie puur en alleen gelegen is in het voor-wat-hoort-wat-principe; laat je de hond uit omdat je dat zo hebt afgesproken, omdat je jezelf daadwerkelijk verantwoordelijk voelt, of omdat er een straf tegenover staat als je het niet doet?
Het gebrek aan accountability binnen organisaties is veelal te herkennen aan aanwezig slachtoffer- en/of aanklagersgedrag: “Het is niet mijn schuld! Het komt doordat ik zo druk ben met het oplossen van zijn fouten!” Op zich menselijk, want wanneer prestaties achterblijven en we hier mogelijk sociale pijn van voelen, gaat ons brein over tot het reduceren van de ontstane stress. We zoeken dan veiligheid in excuses of doen alleen nog het hoognodige. Zo vormt gebrek aan accountability een directe bedreiging voor het bestaansrecht van een organisatie en ons werkplezier.
Het verhogen van de accountability binnen organisaties levert dan ook veel op:
In een accountable organisatie…
… zijn alle medewerkers met elkaar verbonden door een hoger doel;
… worden doelen en voortgang gevisualiseerd waardoor taakhelderheid ontstaat;
… pakt ieder op transparante wijze zijn rol om het doel te bereiken;
… is men gefocust op vooruitgang, zowel cijfermatig als in gedrag;
… worden iedere dag successen gezien, benoemd en gevierd – ook dat is accountability!;
… grijpen teamleden zelf direct in wanneer verantwoordelijkheden niet worden nagekomen;
… zijn managers en medewerkers steeds bereid fouten te erkennen en ze op te lossen;
… en worden door aandacht voor verbetering, vernieuwing en verbinding doorbraken gerealiseerd die leiden tot uitbouw van een gezond bestaansrecht in de markt.
Accountability is dus, mits juist toegepast, verre van een straf. Het draagt, mits goed toegepast, enorm bij aan plezier, een prettige werkomgeving, succes als team en tevreden klanten. Een hond uitlaten in de regen is geen pretje. Maar de genegenheid, het gezelschap en de waardering die je ervoor terugkrijgt, maken alles goed.

Benieuwd wat we voor jouw team kunnen doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.